en verimli uyku saatleri bilimsel

En Verimli Uyku Saatleri Bilimsel Olarak Açıklandı

En verimli uyku saatleri bilimsel olarak açıklandı. Kaliteli uyku için ne yapmalı yapılması gerekenleri uyku kalitesi ölçekleri ile aktardık.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi ve ABD Milli Uyku Vakfı diyor ki yeni doğmuş bebeklerin 18 saat, ergenlik öncesinde çocukların 11 saat, ergenlik çağındaki çocukların 10 saat, yetişkinlerin ise 8 saat uyuması gerekiyor. Peki bu düzeni tutturamazsak kaliteli uyku için ne yapmalı? En verimli uyku saatleri bilimsel olarak nedir? Yapılması gerekenlerle birlikte aktardık.

En verimli uyku saatleri bilimsel çalışmalarla araştırılıyor

En verimli uyku saatleri bilimsel çalışmalarla araştırılıyor ve bir dönem boyunca gecede en fazla bir ya da iki saat uyuyabilmek olarak tanımlanan kronik uyku eksikliği, bilim insanları tarafından defalarca kötü sağlık koşullarıyla ilişkilendiriliyor. Bilimsel çalışmalar kaliteli uyku için belli saatleri baz alırsak bu açığı kapatabileceğimizi not düşüyor. Kaliteli uyku için yapılması gerekenleri rutin haline getirirsek pek çok sağlık sorununu bertaraf edebileceğimiz söyleniyor.

Beş milyon kişinin katıldığı 153 araştırma sonucunda yetersiz uykunun psikolojik problemlerle beraber diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve obezite gibi pek çok rahatsızlığa neden olabileceğini göstermiş. Uyku eksikliğinde aşılar işe yaramıyor, bağışıklık sistemimizi bastırarak bizi enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor. Başka bir araştırma yedi saatten daha az uyuyan kişilerin yedi saatten fazla uyuyan kişilerden daha fazla soğuk algınlığına yakalandığını ortaya koyuyor.

Kaliteli uyku için ne yapmalı endişesinde olmayan insanların vücutlarında yüksek düzeyde açlık duygusuyla bağlantılı grelin hormonu salgılanıyor. Bu da obezite riskine neden olabiliyor. Uykusuzluğun beyin fonksiyonları hatta demansa yol açan sorunlarla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Sıkıntılar saymakla bitmiyor!

En verimli uyku saatleri bilimsel olarak şöyle

Uzmanların belirttiğine göre en verimli uyku saatleri bilimsel olarak şöyle;

Vücudun zinde kalmasını sağlayan kortizol hormonunun kanda en düşük seviyeye ulaştığı saat 23:00

Büyüme ve sağlık koruyucu hormon olarak bilinen melatonin hormonu ise 21:00-03:00 saatleri arasında en yüksek seviyeye ulaşıyor. Eğer bu saatlerde vücut herhangi bazı uyarıcılara maruz bırakılmazsa işini daha iyi yapıyor.

Bu nedenlerle gece 21:00 gibi uykuya yatmanın çok sağlıklı olduğu belirtiliyor ve 21:00- 03:00 saatleri arasındaki uykunun son derece kaliteli bir uyku olacağı belirtiliyor.

Kaliteli uyku için ne yapmalı diyorsanız yapılması gerekenlerin en başında bu saat aralığını dikkate almak olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca gündüz uykularından da faydalanabilirsiniz. Örneğin, kuşluk vakti olarak adlandırılan saat 10:00 ile 13:00 arasındaki uykunun da %400 verimli olduğu söyleniyor. Bu saatler arasında yarım saatlik uyku 2 saatlik uykuya tekabül ediyor.

Uzmanlar, gün içinde beyinde toksik çöp biriktiğini ve bu atıkların kaliteli bir uyku ile atılabildiğini söylüyor. Kaliteli bir uyku için uykuya yatış saatlerinize dikkat etmeniz gerektiğini ve bu esnada sıfır ses, sıfır ışık olması gerektiğini söylüyorlar. Böylece vücudun sağlık için kendini çok daha iyi yenilediğini belirtiyorlar.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top