Madonna Türkiye’ye mi geliyor? Evet! Mevlana Türbesini ziyaret etmek için Konya’ya geliyor.
Madonna’nın Mevlana felsefesine duyduğu hayranlığı bilmeyen kalmamıştır herhalde. Kliplerinde ve konserlerinde Semazenlere yer veren, fırsat buldukça Mevlana şiirlerini okuyan Madonna Mayıs ayında Mevlana türbesini ziyaret edecek.
Madonna bu ziyaretini çok yakın arkadaşı olan ünlü fotoğrafçı Mert Alaş ile yapacak. Mevlana’nın Konya iline gelişinin 789. yıldönümü dolayısıyla tertiplenen etkinliklere katılacak. Sonrasında Mert Alaş’la birlikte Bodrum’a geçecek ve muhtemelen güneşin tadını çıkaracak.
İçindekiler
Madonna’nın Mevlana’yı Keşfetmesi Nasıl Olmuştu?
Bu kısım biraz muğlak ama söylentilere göre bir Türk arkadaşı vasıtasıyla Mevlana ve onun eserleriyle ile tanışmış. Bir diğer söylenti ise şu; 2000 senesinde Amerika’da bir nevi Mevlana rüzgarı esmişti. Mevlana’ya ait şiirler cep kitabı şeklinde basılmıştı ve kalabalık bir kitle Mevlana okumaya başlamıştı. Ünlü şarkıcı John Lennon’un da Mevlana’ya olan hayranlığı o dönem sıkça dile getirilmişti. Hepsi birbirini tetiklemiş olabilir.
Dünya genelinde ise UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana Yılı olarak kabul edilmesi ve bunun ilan edilmesiyle dünyanın pek çok köşesinden binlerce insanın Mevlana’yı araştırıp, kim olduğunu anlamaya çalışmaları da küresel bilinirlikte önemli bir etkendir.
Mevlana Celaleddin Rumi’nin Yaşamı
Mevlana 1207 yılında bugün Afganistan olarak bilinen topraklarda Belh şehrinde doğmuş. Babası ‘Bilginlerin Sultanı’ lakabı yakıştırılmış bilge bir adammış. Bir takım siyasi olaylar ve Moğol istilası nedeniyle 1212’de ailece Belh’ten ayrılmak zorunda kalmışlar. Önce Bağdat’a sonra Kabe’ye gitmişler. Ardından Şam’ dönmüş ve sonrasında da Türkiye topraklarında bugün Karaman olarak bilinen yerde bir medreseye yerleşmiş ve burada 7 yıl yaşamışlar. Mevlana’nın babası bu medresede eğitmenlik yapıyormuş.
1225 yılında yani Mevlana 18 yaşındayken evleniyor. Bu evlilikten Sultan Veled ve Alaeddin Çelebi adında iki oğlu oluyor. Karısı Gevher Hatun’u kaybettikten sonra bir çocuklu dul bir kadın olan Kerra Hatun ile evleniyor. Bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Alim Çelebi adlı iki oğlu ve Melike Hatun adlı bir kızı oluyor.
Bu yıllar Anadolu’da Selçuklu Devleti’nin hüküm sürdüğü yıllar. Konya da başkent. O dönemlerde ilim adamları ve sanatçılarla dolu bir şehir olduğu söylenir.
Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad Mevlana’nın babasını Karaman’dan Konya’ya davet etmiş, Ailece Konya’ya yerleşmelerini istemiş. İstek yerine getirilmiş fakat 1231 yılında Mevlana’nın babası vefat etmiş.
Babası vefat ettikten sonra Mevlana’yı üstat olarak kabul etmişler. Onun da babası gibi büyük bir ilim ve din bilgini olduğunu görmüşler. İplikçi Medresesi’ne gelenlerin ruhunu arıtıyor, topluluklara vaaz veriyormuş. Medrese kendisini görmeye ve dinlemeye gelenlerle dolup taşıyormuş.
1244 yılında Şems-i Tebrizî ile tanışmış. Çok sıkı bir dostlukları ve yoğun fikir ortaklıkları oluşmuş. Mevlana kendisini şöyle tarif etmiş;
‘Mutlak kemalin varlığını cemalinde de Tanrı nurlarını gördüm.’ demiş. Onu erken kaybetmenin acısını yaşamış. Şems’in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekilmiş. İlerleyen yıllarda Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi ile de sıkı dostluklar yaşamış.
1273’de vefat etmiştir.
Anadolu’da savaşların çok yoğun olduğu bir dönemde yaşamış Mevlan, insanlığa barışı ve hoşgörüyü anlatmaya çalışmış muhteşem bir ilim adamıdır. Eserlerinde ön planda olan şey hep insandır. Nasıl yaşamak gerektiği, ne yapılması ve ne yapılmaması gerektiğini örnekler vererek anlatır. Sosyal tespitleri fevkaladedir. Bu konuları Mesnevi adlı eserinde kısa hikayeler halinde anlatmıştır.
Eserleri
- Mesnev-i
- Divan-ı Kebir
- Mektubat
- Fihi Ma Fih
- Mecalis-i Seb’a